Igen, a jóga számos fajtája létezik, amelyek közül néhány jelenleg nagyon népszerű:

 1. Hatha jóga: A legelterjedtebb jóga típus, amely a test és a lélek harmonizálására összpontosít. Lassabb tempójú, és az ászanák és a légzőgyakorlatok kombinációjára épül.
 2. Vinyasa jóga: Folyamatos mozgást igényel, ahol a mozgásokat a lélegzet vezérli. Gyakran összekötik az ászanákat, és szinkronban végzik a légzéssel.
 3. Ashtanga jóga: Dinamikus és folyamatos mozgásokkal dolgozik, és a testet nagyon intenzíven megmozgatja. Az ászanák fix sorrendje van, és mindig ugyanazokat a mozdulatokat végzik.
 4. Bikram jóga: Forró teremben végzik, és 26 ászanából álló fix sorozatot követ. A terem hőmérséklete 40 °C, és magas páratartalmú.
 5. Iyengar jóga: Pontosságra és precizitásra összpontosít. Az ászanákat hosszan tartják, és a testtartásokat olyan segédeszközökkel, mint a blokkok vagy a párnák támogatják.
 6. Kundalini jóga: Az energiára összpontosít, és a test és az elme fejlesztését célzó gyakorlatokat tartalmazza. Légzőgyakorlatokat, mantrákat és meditációt is magába foglal.
 7. Jivamukti jóga: Az ászanák mellett a meditációra és az etikára is összpontosít. Védelmező és tiszteletteljes hozzáállást igényel minden élőlényhez.
 8. Yin jóga: A mozgásokat hosszan tartják, és az ászanákat ülve vagy fekve végezzük. A cél az izmok ellazítása, és az ízületek és a kötőszövetek nyújtása.

Ezek csak néhány példa a különböző jóga fajták közül, amelyek jelenleg nagyon népszerűek. Minden jóga típusnak megvan a saját célja és előnyei, így érdemes kipróbálni és megtalálni a számodra legmegfelelőbbet.

 1. Power jóga: Intenzív és dinamikus gyakorlatokat tartalmaz, amelyek célja a test erejének és állóképességének növelése. Az ászanák sorrendje változó lehet, és a test összes izmát megdolgoztatja.
 2. Restoratív jóga: Lassú és pihentető gyakorlatokat tartalmaz, amelyek célja a test és az elme ellazítása és regenerálása. Az ászanákat gyakran hosszan tartják, és a testtartásokat párnákkal vagy takarókkal támogatják.
 3. Acro jóga: Ez a jóga típus partnerek között végzett ászanákból áll. A testek súlyát a másikra helyezve tartják meg az ászanákat, és az egyensúlyra, a koordinációra és a bizalomra összpontosít.
 4. Aerial jóga: Ez a jóga típus az ászanákat egy felfüggesztett kötélhálóban vagy selyemzsinóron végzik. Az ászanák nehezebbek lehetnek, de az átfogó nyújtásokat és testtartásokat a felfüggesztett állapot miatt el lehet érni.

Ezek csak néhány példa a különböző jóga típusok közül, amelyeket a világ különböző részein gyakorolnak. Minden jóga típusnak megvan a saját célja és előnyei, így érdemes kipróbálni és megtalálni a számodra legmegfelelőbbet.

By riguge

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük